Yaberg Affären engagerar sig starkt för bästa miljöpraxis och ett främjande av miljövänliga, hållbara och etiskt försvarbara principer. Vi strävar efter att ständigt förbättra och hitta nya möjligheter för att hjälpa verksamheten att fungera på ett mer miljövänligt, hållbart, etiskt och ansvarsfullt sätt. Vi vill också uppmuntra våra gäster och leverantörer att göra detsamma.

Genom en filosofi av “tänka om, minska, återanvända, reparera, återvinna” kan vi identifiera, hantera och minska vår miljöpåverkan genom att:

  • Minimera utsläppen av växthusgaser genom att minska vår förbrukning av elström, vatten och bränsle. Vi använder vattenkraft från Yaberg Kraftbolag AB som ligger 100 meter från Yaberg Affären. LED belysning. Vi eldar sparsamt i vår Kaddy kamin.
  • Minska på avfall genom att förbättra vår återvinningspraxis.
  • Ha miljö- och hållbarhetsmässiga faktorer i åtanke inför inköpsbeslut.
  • I nära samarbete med våra gäster ständigt förbättra vår hantering av miljö- och hållbarhetsfrågor.
  • Regelbundet övervaka och rapportera vår miljöprestanda.
  • Införliva miljö- och hållbarhetstänkande i våra överväganden i affärsplaner och förvaltningspraxis.
  • Aktivt främja och uppmuntra användandet av ekologiskt hållbart arbete och operationer inom vår organisation och det lokala näringslivet.
  • Göra vår policy tillgänglig för gäster på vår hemsida och i gästinformationen i gästrummen.

 

GRÖN POLICY

Minskad användning av transportmedel. Vi uppmuntrar cykling eller promenader för sightseeing samt samåkning av gäster för turer etc. Vi minskar användningen av våra fordon, genom att alltid göra planerade, samordnade resor och håller alla resor till ett minium.

Avfalls- och vattenhantering. Det finns återvinningskärl för våra gäster, vilket ökar vår volym av återvinningsbart och komposterbart avfall. Gäster rekommenderas att inte köpa vatten, eftersom vårt eget brunnsvatten är rent och smakar bra. Vi samlar regnvatten och använder vatten från dammen som trädgårdsbevattning. Vattenbesparande duschmunstycken och dubbelspolande toaletter har installerats. Gästerna uppmuntras att minska sin vattenanvändning. Tvål och schampo tillhandahålls i påfyllningsbara behållare.

Köksavfall. Vi komposterar allt vårt köksavfall. Vi håller även ner köksavfallet till ett minimum genom att inte låta någon produkt gå till avfall och vi har kontrollerade portionsstorlekar för att inte skapa onödigt matavfall. Boende gäster ombeds att förbeställa måltider. Vi följer årstiderna när vi planerar menyer.

Minskad tvätt. Vår policy för återanvändning av handdukar innebär att vi ber våra gäster att tala om ifall de vill ha sina handdukar bytta under vistelsen. Handdukar och sängkläder kommer annars att bytas var tredje dag som gästerna stannar. Vi använder oss av ett lokalt tvätteri och hämtar och lämnar tvätt en gång i veckan.

Kyl- och frysskåp är bland de största energianvändarna. Vi håller våra kylar i bästa skick genom att säkerställa att tätningar är i gott skick för att öka effektiviteten. När vi öppnade 2017, köptes vi nya kylar och frysar med bästa möjliga energimärkning.

Pappersinsparing och återvinning. Yaberg Kafé, Bed & Breakfast minskar sin användning av pappersprodukter genom färre utskrifter. Alla utskrifter görs dubbelsidigt som standard. Även gråskala är standard, vilket minskar åtgången av bläckpatroner. Vi ser till att pappersavfall återvinns eller används som kladdpapper. Dessutom återvinner vi begagnade bläckpatroner. Vi köper också produkter tillverkade av återvunna produkter. Vi frågar våra gäster om de vill ha sina kvitton utskrivna eller via e-post.

Rengöring, tillförsel och användning av kemikalier. Vi använder, så långt som möjligt, miljövänliga produkter som är klassade som miljövänliga – såsom rengöringsprodukter, tvålpulver, avfallspåsar etc. Eftersom vi har eget avlopp så vill vi inte förorena det med diverse kemikalier! Vi använder städdukar av mikrofiber för att minska användningen av kemikalier. Vi använder ren såpa där så är möjligt. Vi tar bort etiketter på glasburkar med hjälp av ekologisk kokosolja och återanvänder förpackningarna.

Stöd till lokala företag. När så är möjligt gör vi våra inköp lokalt och använder lokala, ekologiska och fairtrade produkter. Vi säljer även lokala produkter i vår butik.

Stöd till den lokala arbetsmarkanden. Genom att anställa lokal personal och genom att betala avtalsenliga löner, när vi behöver hjälp i verksamheten, skapar vi lokala jobb.

Etisk praxis. Vi använder fairtrade produkter när så är möjligt. Vi har en etisk anställningspraxis: Vi använder inte utländsk arbetskraft utan arbetstillstånd eller anställer obetalda eller underbetalda praktikanter och personal.