Berit Daxell & Joanna Daxell Vivien
Ägare till Yaberg Affären sedan 2016 och grundare till den nuvarande verksamheten

Hej!

När vi startade vår verksamhet i Yaberg, ville jag skapa något unikt som bygger på mina erfarenheter inom besöksnäringen i Sverige och utomlands och där man kan äta, sova och njuta av skogen och sjöarna.Jag som, tillsammans med min 85-åriga mamma Berit, driver Yaberg Affären heter Joanna Daxell Vivien. Efter ett helt liv i besöksnäring, eventplannering och restaurang – antingen som heltidssysselsättning (vilket som egen företagare ofta betyder dygnet runt, 7 dagar i veckan) eller vid sidan av studier (från grundskola till forskning på doktorand nivå) landade jag och min mamma  i Yaberg hösten 2016. Då hade jag och min mamma, som också har ett liv i besöksnäringen bakom sig, letat i två år efter ett litet ställe som vi skulle kunna sköta själva utan att behöva förlita oss på anställda. Innan vi kom till Yaberg hade vi ett gästgiveri i en pittoresk dal i Wales, i närheten av Snowdonia National Park. Dit kom vandrare för att upptäcka den walesiska naturen, maten och kulturen. Vi hade 19 rum, pub och fine dining restaurang. Detta drev vi med begränsad hjälp – främst under sommarsäsongen – från ungdomar hemma för sommaren. Resten av året var vi för det mesta tre personer som skötte allt, vilket resulterade i alldeles för lite fritid för att njuta av livet i en annars underbar del av världen.

Citatet är från en hotellinspektör som var här i höstas

Sedan vi kom till Yaberg har vi skapat ett rofyllt och lite speciellt ställe, som ofta förvånar besökaren men som reflekterar våra erfarenheter i Sverige och utomlands. Ofta får vi kommentaren att det känns som att komma in i ett engelskt bed & breakfast. När det gäller servicen är det precis vad jag eftersträvar – personlig service är för mig det allra viktigaste. Från välkomnandet vid dörren när än gästen kommer – om jag inte kan vara hemma för att ta emot gäster så stänger jag istället. Eftersom jag bor i fastigheten är jag aldrig mer än någon minut bort ifall en gäst behöver något. Det är alltså något helt annat en ett svenskt bed & breakfast brukar vara, där du ofta hämtar nyckeln i ett nyckelskåp och får frukosten lämnad i ett kylskåp någonstans. Ofta får du betala extra för frukost, lakan och städning!

När vi startade vår verksamhet i Yaberg, ville vi skapa något unikt som bygger på våra erfarenheter och där man kan äta, sova och njuta av skogen och sjöarna.

Efter att ha startat så smått som sommarcafé med en brittiskt touch sommaren 2017, vi serverade t.ex. engelska ”pork pies” – det blev väl inte den hit det hade varit i Wales – det var svårt att förklara vad en pork pie är, när så gott som alla matpajer i Sverige igentligen är quiche. Under vintern började vi servera Afternoon Tea och på våren hade vi våra första interaktiva teaterevenemang ”Murder Mystery Afternoon Tea”, med Philippe Vivien, Joannas son, som är eventplanerare, skådespelare och sysslar med evenemang runt storytelling.

Under våren 2018 renoverade vi också övervåningen. Där erbjuder vi ett unikt boende med tre dubbelrum. När vi nu har varit igång med vår verksamhet, som vi startade från ingenting, kan vi äntligen ta steget fullt ut och skapa vår lilla oas här i kulturhistoriska Yaberg mitt ute i skogen. Men efter ett liv i besöksnäringen vill vi helst kunna dela med oss av vårt smultronställe.

Vi hoppas att att ni kommer förbi och stannar ett slag så vi får dela med oss av vårt underbara lilla hörn av Halland i Småland.

På fritiden, för nu har jag äntligen gett mig tid att kunna leva lite också, fotograferar jag – mina alster finns lite här och var i Yaberg Affären. Motiven är mest från skogarna runt Yaberg. Att kunna gå direkt ut i naturen, är ju den största förmånen man har när man bor så här. Med mig har jag oftast Linus, som är vår gårdshund, en Hovawart som har full koll på vad som händer i byn.  Jag virkar och tovar väskor m.m. till butiken och ägnar mig åt lite eventsplannering – i sommar gick de första Femsjödagarna av stapeln (Yaberg ligger i Femsjö socken) och Yaberg Affären fyllde 100 år. Inte fullt så seriöst som de internationella akademiska konferenser jag planerade under mina år i akademia i Kanada men iallafall roligare och mer kreativt. Men jag har fler projekt på gång. Alla delar av fastigheten är inte nyttjade till fullo ännu, men det får vänta till i höst när sommarsäsongen är över.  Kanske kan jag också komma igång med ännu ett projekt från ”the bucket list.”  Jag utbildade mig till litteraturvetare, dels för att jag älskar språk och berättande men ocså för jag själv ville ägna mig åt att skriva. Under de åren som jag arbetat på hotell har en idé till en roman vuxit fram. Det ska bli en roman om en kvinna som äger ett bed & breakfast – ”The Tripadvisor Murders.”  Vi får väl se.  Jag får nog lov att hitta en annan titel så jag inte blir stämnd av Tripadvisor.

Hoppas vi ses snart i Yaberg!

Joanna